Home - De Encyclopedie Cotacol
 
Encyclopedie Cotacol PDF Print E-mail
Geschreven door Bas   
dinsdag, 06 mei 2008 22:44

De basis voor het categoriseren en benoemen van de Waalse cols en cotes is de onvolprezen 'Encyclopedie Cotacol', geschreven door Daniel Gobert and Jean-Pierre Legros. Hierin beschreven zij de 1000 meest merkwaardige hellingen van België, met name gelegen in de regio Luik en de Ardennen. De ranglijst die zij hierin samenstelden kwam tot stand met de volgende formule:

Uithoudingsvermogen x Weerstand/10

Deze formule is een indicatie voor de helling en geen absolute moeilijkheidsgraadmeter. Immers, het gaat om de wijze van fietsen die de moeilijkheid bepaald. Zo is een helling met een gemiddelde stijging van 5% makkelijk te nemen wanneer met daar een klein verzet en de nodige tijd voor neemt. Echter, hellingen waar de percentages in de dubbele cijfers geraken brengen de 'afstap-factor' ten tonele. Afstappen heeft twee mogelijke oorzaken:

- te weinig kracht in de kuiten om de weerstand te breken (gravitatie en rolweerstand)

- te weinig zuurstof rondom de oogzenuw om tussen de zwarte vlekken het asfalt van de berm te kunnen onderscheiden.

Voor de afstap-factor is de zgn. kuitenbijters-index in het leven geroepen! De formulering ervan is het best bewaarde geheim van de Ardennen, maar men kan met een gerust hart stellen dat bij een score van boven de 200 de jongens van de mannen gescheiden worden.Commentaar
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

3.22 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."