Welkom bij Kuitenbijters.com

De Cotacol, de pijn en de ascese van de klim

Deze pagina’s gaan niet over carbon frames, niet over teflon kettingspray. U vindt hier niet de nieuwste Shimano-lijn noch die van Bianchi. Deze pagina’s gaan dan eigenlijk ook niet over fietsen… deze gaan over het lijden óp de fiets.

Het authentieke lijden in haar laatste, naakte verschijningsvorm; de fiets, de voet, de helling, de top… en de pijn die ons van haar scheidt.
Het moderne lijden is er een die wortelt in de romantiek en die met haar meest sublieme uitingsvorm in eenzaamheid de Waalse wegen plaveit. De Waalse helling bezongen door de Cotacol, veracht door de forens en getrotseerd door hem met dorst naar bezinning. Soms op zoek naar reflectie, soms naar lof, maar meestal naar de pijn. De ascese van de klim en het licht van de top, glorend aan een gekante horizon. Nooit alleen, maar altijd eenzaam…

door Bas Wolfs, Eijsden, Maart 2007

  • Les Forges (Chevron)
    Waar water stroomt zijn de kuitenbijters nooit ver weg… Zo ook niet in het stroomgebied van de Lienne. De doorgaande weg kent twee gezichten. Eén weg die de voet van de Vecquée en de Côte de Xhierfomont siert met het vlotlopende asfalt van de zwartste soort De andere weg is een vloek. Een Waals karrenspoor… Lees verder Les Forges (Chevron)
  • Mt Ventoux, een berg zonder vrienden
    “Mesure 61 sil vous plaite.” De jongeman gekleed in een herkenbaar lichtblauw overhesje keek me bedenkelijk aan. “Viens avec moi.” Met een kletterend geluid trok hij het rolluik van het magazijn omhoog en toonde hij mij zijn fietsen. Ik telde twee racefietsen. Of ik tevreden was met een maatje 57. Ik trakteerde hem op een… Lees verder Mt Ventoux, een berg zonder vrienden